100 jaar De La Reyschool

~ door Henri Reijgersberg

Foto campagne DELAREY

Op 21 november 1917 opende de De La Reyschool voor het eerst haar deuren. Dat is inmiddels 100 jaar geleden. In die 100 jaar hebben we bij duizenden kinderen de basis gelegd voor hun verdere ontwikkeling. Dat deden én doen we vanuit een eigen onderwijsconcept waarin onze leerlingen elke dag kiezen tussen spelen in de toren en werken in de klas. De De La Reyschool is daarmee een proeftuin voor het leven. Maar we leven ook in een snelle tijd. Een tijd waarin organisaties en bedrijven opkomen om na een paar jaar te fuseren of weer ten onder gaan. Dat maakt het 100-jarig bestaan van de school extra bijzonder. En vooral bijzonder genoeg om uitgebreid met elkaar te vieren!

Feest

Het 100 jarig jubileum wordt dit hele schooljaar gevierd, met als hoogtepunten de feestweek in november, de extra projectweken én het lentefeest. Tijdens de feestweek worden allerlei leerzame, creatieve en feestelijke activiteiten georganiseerd voor, met en door de leerlingen. De school wordt tijdens het versiercircuit versierd door alle leerlingen, er zijn theatervoorstellingen, we organiseren een filmfestival, een oudhollandse spelletjesdag, een kinderkeuzedag, een reünie en nog veel meer.

De activiteiten rond ons 100-jarig jubileum zijn op meerdere vlakken leerzaam voor onze leerlingen. Zo stimuleren ze de kinderen in hun creativiteit, geven ze hen de kans zich in te leven in de tijd van vroeger en de toekomst. Met een focus op onder andere ontdekkend / ontwerpend / onderzoekend leren, sociale vaardigheden, mediawijsheid, keuzes maken en creatief denken, komt een scala aan 21-eeuwse vaardigheden aan bod. Kortom het wordt een geweldig en extra leerzaam jubileumjaar!

Baken in de wijk

Bij alle jubileumactiviteiten wordt de buurt betrokken. De wijk Transvaal en haar inwoners hebben in Den Haag altijd een bijzondere plek ingenomen. Ter gelegenheid van ons 100-jarig jubileum organiseren we een reünie voor oud-leerlingen én buurtbewoners. Naast natuurlijk een hapje, een drankje en bijzondere herinneringen kunnen ze tijdens de reünie genieten van een tentoonstelling en een aantal rondleidingen door ons unieke schoolgebouw.

De la Reyschool is in een bijzonder gebouw gevestigd. Het gebouw werd ontworpen door de Haagse stadsarchitect Adam Schadee en is tot gemeentelijk monument verklaard. Veel oud-leerlingen en buurtbewoners hebben bijzondere herinneringen aan het gebouw. In de oorlogsjaren is het gebouw geconfisqueerd door de Duitsers. De school is nog steeds een baken in de wijk. We willen dan ook een positief statement te maken naar de wijk, waarin de afgelopen 20 jaar veel veranderd is.

Doe mee

Aan de jubileumactiviteiten hangt natuurlijk een prijskaartje. Om al die geweldige en leerzame jubileumactiviteiten dit schooljaar te kunnen organiseren is nog €7.500 nodig. De andere €7.500 euro wordt door school en het bestuur opgebracht. Helaas is het schoolbudget ontoereikend om alle activiteiten te kunnen bekostigen. Om de resterende financiering bij elkaar te krijgen zetten we als school in op deze crowdfundingactie en doen we een beroep op u. Met uw hulp kunnen we er een geweldig leerzaam jubileumfeest van te maken. Draagt u de De la Reyschool een warm hart toe? Druk dan snel op de donatie-knop! Met uw bijdrage geeft u onze 350 leerlingen en de bewoners uit de wijk een waardevolle herinnering en een geweldig jubileumfeest! Alvast een heel groot en hartelijk dank u wel namens de leerlingen en het team van de De La Reyschool.