Roboticateam De BaggerBusters & het EK FIRST LEGO League 2017

~ door Marc Zandvliet & Hakan Akkas

IMG 3240

Op naar het Europees Kampioenschap FIRST LEGO League 2017 in Denemarken!

Robotica team De BaggerBusters van het Metis Montessorilyceum in Amsterdam heeft zich wederom weten te plaatsen voor de Open EK First Lego League. In een competitie tussen bijna 700 robotica teams uit heel Nederland zijn de BaggerBusters (samen met een tweede NLs team) verkozen om van 25 tot 28 mei Nederland te vertegenwoordigen in de First LEGO League Open European Championships (FLLOEC2017) in Aarhus, Denemarken.

Onderwijsimpact

Deelname aan de FLLOEC2017 is een enorme kans voor De BaggerBusters en geeft het team de mogelijkheid om kennis en ervaring op te doen op het gebied van techniek, samenwerken, presenteren en projectmatig werken. De FLLOEC2017 vergen bovendien oefening in discipline, doorzettingsvermogen en leren de deelnemers omgaan met teleurstellingen. Kortom, het is een enorm leerzame ervaring met grote onderwijsimpact.

Van 25 tot 28 mei aanstaande gaan zo’n 1000 leerlingen in 100 teams uit 40 verschillende landen met elkaar de strijd aan om de titel van het EK First LEGO League 2017. Vorig jaar deden we mee aan de FLLOEC2016 en bereikten we de finale. Een prachtig resultaat en een onvergetelijk leerzame ervaring! Dit schooljaar is ons team versterkt met 3 meiden. Hierdoor kunnen wij de uitdaging van de FLLOEC2017 nog beter aan en gaan we voor de eerste plaats.

Crowdfunding

Om alle teamleden van de BaggerBusters de kans te geven om mee te gaan, is jouw hulp nodig! Om de reis, de vervoer- en verblijfkosten, alsmede de kosten voor het evenement te kunnen financieren, hebben we €8.000 nodig. En daar is deze crowdfundingcampagne voor bedoeld! Met jouw bijdrage kunnen we een busje huren, de brandstof betalen, een bungaluw huren, de toegang tot het evenement en – niet onbelangrijk – de aankleding van onze stand en het team zelf financieren. Doe mee, doneer en help ons het Open EK First LEGO League 2017 te winnen!

Meiden in tech!

Ons team bestaat uit leerlingen met allerlei achtergronden. We zijn er super trots op dat De BaggerBusters inmiddels 3 meiden tot hun team mogen rekenen. Het is belangrijk dat  technische evenementen als de Open EK First LEGO League ook toegankelijk zijn voor meiden. Zo ontdekken steeds meer meisjes hoe boeiend beta-, technische en ICT-opleidingen en beroep er zijn. En dat is belangrijk voor de toekomst, want er gaat nog altijd veel vrouwelijk technisch en ICT talent verloren!

De activiteiten van de BaggerBusters hebben schoolbreed een inspirerend effect. Samen vormen de BaggerBusters een hecht team, dat elkaar de ruimte geeft en helpt om te groeien en excelleren. Doordat De BaggerBusters telkens weer laat zien dat met inzet en enthousiasme alles mogelijk is, is de robotica club enorm gegroeid. Dit is een ontwikkeling die we graag willen doorzetten! 

Doe je mee?

Elke bijdrage is welkom. Als blijk van dank voor jullie hulp hebben we voor elk donatiebedrag een gave tegenprestatie bedacht. Natuurlijk geldt dat hoe meer je doneert, hoe gaver de tegenprestatie! We hopen het doelbedrag met jouw hulp snel bij elkaar te krijgen, want we zijn nog lang niet uitgeleerd. Namens de BaggerBusters alvast enorm bedankt voor je bijdrage.

Wat is de FIRST LEGO League (FLL®)?

De FIRST LEGO League (FLL®) is een wedstrijd die jongeren tussen de 9 en 15 jaar uitdaagt om de maatschappelijke rol van techniek en technologie te onderzoeken aan de hand van verschillende opdrachten. De opdrachten worden elk jaar opgehangen aan een thema en gedefinieerd in de jaarlijks wisselende “Challenge”. De kinderen werken in teams van maximaal tien deelnemers om de opdrachten zo goed mogelijk te vervullen en laten het resultaat zien tijdens regionale en nationale finales. 

De FLL is meer dan alleen een robotwedstrijd. Elk team voert binnen het jaarlijkse thema een eigen onderzoek uit over de maatschappelijke rol van techniek en technologie en presenteert de uitkomst tijdens de regionale en landelijke finale. Bij het uitvoeren van het onderzoek wordt van de kinderen verwacht dat ze zelf initiatief nemen en met behulp van verschillende bronnen op zoek gaan naar een probleem waar huidige wetenschappers en ingenieurs vandaag de dag mee te maken hebben. Vervolgens moeten de kinderen zelf op zoek naar een creatieve oplossing, die ze vervolgens presenteren op de finaledagen.

Een paar stukjes uit  onze Core Values poster

  • FLL Core Values en Gracious Professionalism™

De FLL Core Values (Kernwaarden) zijn de hoekstenen van het FLL-programma. Ze behoren tot de fundamentele elementen die de FLL onderscheiden van andere programma’s van zijn soort. Door het omarmen van de Core Values​​, leren de deelnemers dat vriendschappelijke competitie en wederzijds voordeel niet op zich zelf staande doelstellingen zijn, en dat het helpen van een ander de basis is van teamwork.

Wilt u weten:

  • wat de BaggerBusters hebben onderzocht?
  • wat de Core Values van de BaggerBusters zijn?
  • of wat de BaggerBusters allemaal nog meer doen?

Kijk dan op onze site www.baggerbusters.nl

Contact: info@baggerbusters.nl