Robotica team De BaggerBusters & het EK FIRST LEGO League 2016

~ door Debbie Walst & Hakan Akkas

foto 1

Op naar het Europees Kampioenschap FIRST LEGO League 2016 op Tenerife!

Wij, Sam (13), Milan (13) en Bokke (13) vormen samen met coaches Hakan en Gerold het team De BaggerBusters. Op school zitten we op de robotica club. Twee a drie keer per week komen we samen en programmeren en bouwen we met het LEGO MINDSTORMS® systeem. We vinden het heel leuk om te doen en het is ook heel leerzaam. Robotica en programmeren worden steeds belangrijker in de maatschappij en later willen we alle drie wel iets in die richting gaan doen als werk. Het is leuk dat onze school zoveel doet aan deze vakken. Wij leren nu al van alles waar we later echt wat aan hebben.

De FIRST LEGO League (FLL®) is een goede wedstrijd, omdat het niet alleen om de snelste robot gaat. Je wordt vooral ook beoordeeld op allerlei andere dingen, zoals: hoe werk je samen, hoe doe je onderzoek, welke mensen en/of bedrijven benader je om meer over je onderwerp te weten te komen. Dat soort dingen. Hiervan hebben we echt veel geleerd.

Tijdens de Benelux Finale van de FIRST LEGO League (FLL®) zijn we 6e geworden van de 627 teams en hebben we de Stichting Techniekpromotie Judges Award gewonnen. We mogen nu door naar het EK op Tenerife van 4 t/m 7 mei, maar we hebben daar helaas nog niet genoeg geld voor. Het is best wel duur om naar Tenerife te gaan, dus zijn we op zoek naar sponsoren die geld willen doneren. We hebben geld nodig voor de vlucht, het hotel en de inschrijving voor de finale. De inschrijving kost namelijk al 249,95 euro per persoon. We gaan samen met onze coaches Hakan en Gerold. Alle bijdragen worden enorm gewaardeerd en we leveren per gestort bedrag een passende tegenprestatie. Hoe meer je doneert hoe gaver de tegenprestatie! Alvast bedankt voor uw bijdrage namens de BaggerBusters! Hopelijk krijgen we het bedrag bij elkaar, want we zijn nog lang niet uitgeleerd! Groeten, Sam, Milan en Bokke.

Coach Hakan aan het woord: Wat is de FIRST LEGO League (FLL®)? De FIRST LEGO League (FLL®) is een wedstrijd die jongeren tussen de 9 en 15 jaar uitdaagt om de maatschappelijke rol van techniek en technologie te onderzoeken aan de hand van verschillende opdrachten. De opdrachten worden elk jaar opgehangen aan een thema en gedefinieerd in de jaarlijks wisselende “Challenge”. Dit jaar is het thema: afvalverwerking.

De kinderen werken in teams van maximaal tien deelnemers om de opdrachten zo goed mogelijk te vervullen en laten het resultaat zien tijdens regionale en nationale finales. De opdrachten zijn:

  • Ontwerp, bouw en programmeer een robot met het LEGO MINDSTORMS® systeem.

Met deze robot moet tijdens de finaledagen wedstrijden worden gespeeld op een opdrachtenparcours, waarbij punten te verdienen zijn. Het parcours is zo ontworpen dat beginnende teams vrij eenvoudig punten kunnen halen. Voor gevorderde teams is het echter onmogelijk om alle punten in de wacht te slepen.

foto 2 

Hier zijn we aan het bouwen, programmeren en het opdrachtenparcours aan het uitproberen.

  • Voer je eigen onderzoek uit en presenteer de resultaten.

De FLL is meer dan alleen een robotwedstrijd. Elk team voert binnen het jaarlijkse thema een eigen onderzoek uit over de maatschappelijke rol van techniek en technologie en presenteert de uitkomst tijdens de regionale en landelijke finale. Bij het uitvoeren van het onderzoek wordt van de kinderen verwacht dat ze zelf initiatief nemen en met behulp van verschillende bronnen op zoek gaan naar een probleem waar huidige wetenschappers en ingenieurs vandaag de dag mee te maken hebben. Vervolgens moeten de kinderen zelf op zoek naar een creatieve oplossing, die ze vervolgens presenteren op de finaledagen.

foto 3

Een paar stukjes uit  onze Core Values poster

  • FLL Core Values en Gracious Professionalism™

De FLL Core Values (Kernwaarden) zijn de hoekstenen van het FLL-programma. Ze behoren tot de fundamentele elementen die de FLL onderscheiden van andere programma’s van zijn soort. Door het omarmen van de Core Values​​, leren de deelnemers dat vriendschappelijke competitie en wederzijds voordeel niet op zich zelf staande doelstellingen zijn, en dat het helpen van een ander de basis is van teamwork.

Wilt u weten:

  • hoe de Mindstorms robot van de BaggerBusters eruit ziet ?
  • wat de BaggerBusters hebben onderzocht?
  • wat de Core Values van de BaggerBusters zijn?
  • of wat de BaggerBusters allemaal nog meer hebben gedaan om zich in het afvalverwerkingsproject te verdiepen?

Kijk dan op onze site www.baggerbusters.nl

Contact: info@baggerbusters.nl