Robotica team De BaggerBusters & het EK FIRST LEGO League 2016

~ door Debbie Walst & Hakan Akkas

Update #5: Bedankt donateurs!

3 jaren geleden

foto 1 update 17 mei

Met deze laatste update willen wij alle sponsoren ENORM bedanken voor hun bijdrage en natuurlijk ook alle mensen die ons op een andere manier hebben gesteund. Jullie hebben mogelijk gemaakt dat we aan het Open European Championship mee hebben gedaan. Wat was het een geweldige ervaring! Omdat we alles wat we hebben meegemaakt graag met jullie delen, vinden jullie hieronder een uitgebreid verslag van ons avontuur.

foto 7 update 17 mei 6

5 mei 2016: Eerste dag met de openingsceremonie

De eerste dag van de FLL OEC startte heel relaxed met oefenrondes en kennismaken met alle andere teams uit 40 landen.

Er zijn zo’n 900 deelnemers verdeelt over 116 teams. De competitie heet hier Coopertition, d.w.z. samenwerken en competitie voeren. De sfeer is gezellig en positief. Er is een enorme uitwisseling van buttons en teamgifts onderling. We zijn bijna al onze sleutelhangers kwijt die we meegenomen hadden. De oefenrondes gingen goed en de eerste officiële run leverde ons 451 punten op. Daarmee stonden we op de 18e plaats.

De openingsceremonie was een spektakel van show, muziek en dans en een magic act. We hebben ons land vertegenwoordigd samen met de andere Nederlandse teams en elk team kwam op het podium onder luid applaus.

foto 3 update 17 mei 2

6 mei 2016: Robot games en de presentatie

Vandaag was de drukste dag, waar we in de middag ook de presentatie over onze Garbage Collector moesten geven.

De presentatie ging heel erg goed. We hebben de jury kunnen overtuigen van het nut van onze manier van afval scheiden. Ook moesten we een samenwerkingsopdracht doen in de vorm van een puzzel, deze lukte uiteraard maar was wel behoorlijk pittig!

Ook hebben we twee Robot-games gespeeld. Helaas gingen deze runs slechter dan gehoopt. Een half uur voor de wedstrijd was de robot gevallen! Dat waren waarschijnlijk de zenuwen. We hebben dat snel gerepareerd en getest of alle onderdelen goed zaten. Met een puntenaantal van 250 hebben we niet kunnen presteren zoals we gewend waren. We hebben morgen nog één kans om de meeste punten met de Robot-games te halen. We gaan zo nog een keer naar de oefentafels!

 foto 5 update 17 mei 4

7 mei 2016: Het sprookje is voorbij

Op de laatste dag zijn we weer zoals gewoonlijk om 7:30 opgestaan en om 8:00 zaten we al in de auto. Zodra we waren aangekomen gingen we ontbijten. Deze keer wilde Bokke het team trakteren en dat was heel lekker. Het eerste dat we na het ontbijt deden was het oefenen voor de laatste run; dat ging eigenlijk vrij goed, maar de wet van Murphy bleek toch voor de derde keer op rij te gelden: vijf minuten voor de wedstrijd bleken we onze robot kwijt te zijn !! Gelukkig kwam een vrijwilliger onze robot net op tijd brengen maar om de een of andere reden behaalden we toch geen noemenswaardige score. Jammer!!

Daarna hebben we met z’n allen iets heel belangrijks gedaan. We namen allemaal pen en papier in onze hand en gingen van de ene stand naar de andere stand om nader kennis te maken met andere teams, een gezamenlijke foto te maken en kennis uit te wisselen.

We hebben inmiddels heel wat ideeën opgedaan voor volgend jaar. Met deze lijst kunnen we alle aspecten van de FLL veel beter aanpakken. Wat een waardevolle info!!

We hebben besloten om zo snel mogelijk te beginnen met een gloednieuw design voor een basisrobot. We zijn zelf weliswaar niet in de prijzen gevallen, maar zijn wel ontzettend trots op Ruud, de coach van X-Landers uit Venlo, die een Coach Award in de wacht heeft gesleept. En natuurlijk onze mede-Busters, de aFvaLLBusters uit Almelo, die een Rising Stars Award hebben mogen ontvangen.

 foto 4 update 17 mei 3

9 mei 2016: Bedankt!!

Zoals jullie al weten hebben we geen beker gewonnen, maar wel een medaille. We hebben ook heel veel geleerd en ook veel ervaring opgedaan. We vonden het ook echt heel leuk om meegedaan te hebben. Zonder jullie steun hadden we niet zo ver kunnen komen. Dus nogmaals: BEDANKT!

We zijn van plan om volgend jaar weer mee te doen en hopen dan met de opgedane kennis en ervaring het nog beter te doen.
We hopen dan dat jullie allemaal net zo enthousiast zijn als jullie dit jaar waren.

Sam, Milan en Bokke
De Baggerbusters

 foto 8 update 17 mei 7

Interview Bagger Busters

Hoe blij zijn jullie dat jullie, mede dankzij alle donateurs, naar Tenerife konden gaan?

“Ja, we waren echt heel blij dat we genoeg geld hadden opgehaald, want op Tenerife was het geweldig. Het was een ervaring waar we veel van geleerd hebben en die we nooit zullen vergeten! En, hopelijk kunnen we volgend jaar revanche nemen JJ,” aldus Milan, Bokke en Sam.

Wat vond je het meest leerzame van het hele toernooi? En vertel daar iets over.

Milan: De hele ervaring was leerzaam. Ik zag bijvoorbeeld hoe andere teams uit andere landen alles deden. Ik heb gemerkt, dat wij volgende keer meer aandacht aan onze stand moeten besteden, want heel veel stands waren helemaal versierd en de onze maar een klein beetje. Dat zag er wat kaal uit.

Verder heb ik veel geleerd van de robots van het team ‘Safari’ uit Duitsland. Die waren ook eerste geworden en daar heb ik toen even naar de robot gekeken en vragen aan die jongens gesteld over hoe ze de robot gebouwd hebben.

Bokke: Voor mij waren de andere teams het leerzaamste, omdat we, door naar hun technieken te kijken en hun strategieën te bestuderen, het hoogstwaarschijnlijk veel beter gaan doen volgende keer.

Sam: Het meest leerzame van het toernooi was het toernooi zelf, je kon daar gewoon rondlopen en aan iedereen vragen hoe hun project, robot en zelfs cultuur werkt. Dus iedereen kon van alles en iedereen leren.

Wat vond je het allerleukst om te doen of mee te maken tijdens het toernooi? Vertel daar eens wat over.

Milan: Het leukst vond ik het rondlopen en dan te kijken hoe de andere teams hun stand hadden versierd en wat zij met het project hadden gedaan én natuurlijk hoe hun robot gebouwd was. Ik vond het ook heel leuk om steeds op de foto te gaan met de verschillende teams. Dat hadden we zelf bedacht op de laatste dag toen we al uit de wedstrijden lagen.

Bokke: Ik vond echt alles het leukst J. Alleen de feesten niet; veel te veel lawaai.

Sam: Het hele toernooi was het allerleukst, want alles was daar leuk (behalve de feestjes, die vond ik ook niet zo lek, net als Bokke).

Wat wil je nog kwijt aan de donateurs?

Milan: Beste donateurs, ik wil jullie nogmaals heel erg bedanken voor jullie donaties! Zonder jullie konden we niet naar het EK en dat zou heel jammer geweest zijn. Ik vond het ook super dat sommige van jullie een bemoedigend tekstje op de crowdfundingpagina hadden achtergelaten. Ik vind het heel leuk om te zien, dat zo veel mensen geïnteresseerd zijn in wat ik/wij doen. Bedankt van Milan!!!

Boeke: Erg bedankt voor iedereen die ons heeft geholpen om aan het EK op Tenerife mee te kunnen doen, omdat we daardoor veel ervaring en kennis hebben opgedaan. Dit was zonder jullie niet mogelijk geweest!!!

Sam: Hallo allemaal, nog een keer bedankt voor al jullie belangstelling en vertrouwen in ons. We vinden het hartstikke fijn dat jullie voor ons hebben gedoneerd om deze prachtige ervaring mogelijk te maken.

 

 foto 2 update 17 mei 1foto 6 update 17 mei 5

 

Update #4: De laatste voorbereidingen

3 jaren geleden
River en Noah

Mensen wat wordt het spannend zo vlak vóór vertrek! Sam is gelukkig weer beter genoeg om naar school te komen. Zo kon ik hem nog net het een en ander vragen, voordat de jongens aan hun avontuur gaan beginnen.

Sam: “Ik ben nu bezig om de missie ‘Truck’ beter te maken. Milan klaagde vanmorgen dat gisteren bijna alles misging. We hebben toen besloten de batterij te vervangen en nu gaat het gelukkig een stuk beter. Voor deze missie hoeven we alleen nog wat te finetunen.” Sam (met jas aan, want koud heeft hij het nog wel) loopt vrolijk rond de oefenwedstrijdtafel. “De komende twee weken zal ik vooral werken aan de robot. Ik hoop, dat we meer punten binnenhalen dan op de Benelux-finale. Ook wil ik mijn onderdeel van de presentatie in het Engels oefenen en vooral goed rusten, zodat ik niet half ziek naar Tenerife ga. Dat zou zonde zijn, want dan ben ik een stuk slomer.” Sam heeft veel zin om te vertrekken. “Het lijkt me heel  leuk want het is een van de grootste kampioenschappen waar ik ooit ben geweest. Alleen de ‘Infomatrix 2015’ in Roemenië was volgens mij nog groter en daar was ik ook.” Sam is, net als Milan en Bokke, al best een beetje zenuwachtig. “Vooral het idee, dat we naar zo’n groot evenement gaan, vind ik spannend. Ik kan bijna niet geloven dat we zo ver zijn gekomen.”

River, een van de jongens van het eerste uur bij de Metis Roboticaclub, heeft het 3D- ontwerp van de BaggerBuster sleutelhanger gemaakt. Hem trof ik vandaag ook in het informaticalokaal. Een klein vraaggesprek leek mij wel wat en daar was hij het helemaal mee eens. “Ik zit hier niet meer op school, maar kom nog regelmatig naar de robotica club en help meester Hakan tijdens de maandelijkse Coder Dojo’s. Samen met Noah (ook een leerling die er vanaf het begin bij is) werk ik nu aan een vernieuwde versie van de NTX. Dat is een robot die lijnen volgt, obstakels neemt en ontwijkt én ballen kan oppakken.” Over het 3D-ontwerp vertelt hij het volgende:

“Ik heb eerst het logo van de roboticaclub genomen en overgetrokken in ‘Blender’ (een opensourceprogramma voor het maken van 3D-computergraphics en computeranimaties). Daarna heb ik het aangepast naar de vorm van het BaggerBuster logo. Vervolgens moest ik verschillende hoogtes eruit trekken om de details, zoals de oogjes en het plusje en het minnetje, eruit te halen. Zo’n eerste ontwerp maak ik vrij snel. Daarna moet je finetunen. Er zitten altijd wel wat fouten in en die moeten eruit. Dat is best veel werk. Ik heb er zo’n zes uur over gedaan en toen deed ie het goed.” Op de vraag of hij thuis een 3D-printer heeft, antwoordt hij gespeeld sip: “Nee. Thuis ontwerp ik alles en op de Metis 3D-printer probeer ik het uit. Gelukkig kan dat hier.”

Lieve fans van de Baggerbusters, het gaat echt gebeuren... De jongens vertrekken bijna naar Tenerife. Ze gaan daar knallen, dat weten we zeker! Zonder jullie steun zou hun avontuur niet mogelijk zijn. Een dikke dankjewel! We gaan voor de laatste procenten op de teller en vragen nog één keer jullie hulp. Dus like, doneer en deel onze crowdfundingactie met wie het maar horen wil. Samen komen we verder!

foto Sam

Update #3: Behind the scenes

3 jaren geleden
update 3 foto Milan

Wow, er is al €2.680 gedoneerd! Een prachtig bedrag waar we super blij mee zijn. Achter de schermen hebben de BaggerBusters nog wat persoonlijke en zakelijke contacten aangeschreven en het stukje over de BaggerBusters staat inmiddels in de Metiswaardigheden, maar met 67% op de teller zijn we er nog niet. Het is heel belangrijk dat we vóór 3 mei 80% hebben ingezameld, anders gaat al het geld weer terug naar de donateurs. Dat zou echt vet zonde zijn! 

In deze update doe ik -Debbie Walst, initiatiefneemster van de crowdfundingactie voor de deelname van de BaggerBusters aan het EK First LEGO League - verslag van de meest recente voorbereidingen van de jongens. Het is leuk de jongens aan het werk te zien. Ze maken grappen, doen soms irritant en werken vooral heel hard. Hieronder een interviewtje met Bokke en Milan. Sam is al een paar dagen ziek, maar hoopt er morgen weer bij te zijn.'

Bokke is op dit moment nog druk bezig met de Pixi Cam. Met deze speciale camera wil hij een realistischer identificeerprogramma schrijven voor bij de presentatie over afvalverwerking. Hij wil dat het cameraatje, met behulp van de software, verschillende kleuren kan herkennen en kan tellen hoeveel keer een bepaalde kleur voorkomt. De kleuren staan voor verschillende soorten afval; plastic, papier, enz. “Het is best moeilijk,” zucht Bokke met zijn handen in het haar. “De bij de camera behorende software is, in samenwerking met de EV3-software, heel moeilijk te gebruiken voor de taken die wij willen laten uitvoeren. Ik had verwacht dat het best moeilijk zou worden, maar niet dat die software zó irritant zou zijn om mee te werken. Ik hoop natuurlijk dat het gaat lukken, maar ik weet het echt niet zeker.” 

Ook Milan is druk aan het werk. Hij loopt heen en weer tussen de oefenwedstrijdtafel en de computer. ”Ik ben de robot aan het testen en verbeteren. Het gaat nog niet helemaal zoals ik wil. De EV3 is soms best onvoorspelbaar. Net voerde hij een run nog helemaal goed uit en nu twee keer achter elkaar niet meer.” Bochten worden geherprogrammeerd en onderdelen worden voor de zoveelste keer op hun plek gelegd, maar hij geeft niet op. “De robot gaat nog steeds af en toe de mist in. Net als in het filmpje (https://youtu.be/SYKj4Cp25JE),” zegt hij lachend. “Iedere keer kijk ik goed wat er precies fout gaat, waar dat in het programma staat en dan pas ik iets aan. Dat moet ik dan net zolang doen, totdat de robot wel goed presteert.”

update 3 foto Bokke

Wat gaan jullie de komende twee weken nog allemaal doen?

Bokke: “Als ik op tijd klaar ben met het programmeren van de Pixi Cam, ga ik Milan en Sam helpen met het programmeren van de robot, maar dat kunnen zij ook wel afmaken zonder mij als ik nog met die camera bezig moet zijn.”

Milan: “Behalve verder met de robot programmeren, ga ik nog mijn tekst in het Engels oefenen voor de presentatie. Ik hoop dat ze me kunnen begrijpen op Tenerife.”

Beide jongens hebben al veel zin om af te reizen naar het Canarische eiland. “Ik verheug me er heel erg op. Vooral om gewoon daar te zijn. Ik ben ook benieuwd naar hoe goed de teams uit de andere landen zijn,” vertelt Milan. “Ik ook,” vervolgt Bokke “en dan vooral naar welke technieken ze gebruiken. Daar kunnen we van leren.”

En op de vraag of ze al zenuwachtig zijn antwoordt Bokke: “Een beetje. Vooral als ik denk aan alle camera’s die er zijn, want ik wil liever niet gefilmd en gefotografeerd worden.” Milan is een beetje zenuwachtig als hij eraan denkt dat hij zijn presentatie in het Engels moet doen. “Oh ja, en ik hoop maar dat de robot de missies goed doet, want bij de Benelux-finale hadden we daar veel pech mee, terwijl het op school wel goed ging.”

Vind je het ook bijzonder wat we met elkaar allemaal al hebben bereikt? Word supporter van de BaggerBusters en help naar het Europees Kampioenschap First LEGO League! Met elke donatie komen we een stap dichterbij het realiseren van onze droom. Dus doneer en deel onze actie met iedereen die je kent!

Update #2: Smart Garbage Collector

3 jaren geleden
foto 1 update 21 april

Het wordt steeds spannender voor De BaggerBusters: hun vertrekdatum nadert en ze hebben nog 16 dagen om hun doelbedrag te bereiken. Jij kunt helpen! Dit namelijk hét moment om het brede netwerk rond de actie aan te spreken. Ook jij kunt daar wat in betekenen. Informeer je vrienden, familie en kennissen over onze crowdfundingactie en vraag ze om een donatie te doen. Met elkaar knallen we richting de 100%. Doe mee, doneer, deel en like ons! 

Vandaag geven BaggerBusters Bokke, Sam & Milan je een kijkje achter de schermen en vertellen ze je hoe ze zich voorbereiden op het EK. 

Bokke: 'Sinds de FLL finale van de Benelux, is er best wat gebeurd. Ik, Bokje, ben (naast de FLL) ook nog vier dagen naar Eindhoven geweest om daar mee te doen met mijn voetbalrobot. Ik ben daar twee keer tweede geworden, maar ik heb ENORM veel geleerd. Op de vrijdagen werken we op school aan de FLL. We hebben een camera genaamd 'de pixycam' besteld voor onder andere de presentatie voor de FLL op Tenerife. Dit is om ons afvalverwerkingsidee te visualiseren. De pixycam is een kleine, lego-compatible, beeldherkenningscamera. Met behulp van deze pixycam willen we laten zien hoe onze 'smart garbage collector' verschillende soorten afval kan herkennen. Omdat we bij de presentatie ook niet-lego onderdelen mogen gebruiken, leek ons dit een goede toevoeging. Verder zijn we nu bezig om alle bestaande missies nog (veel) betrouwbaarder te maken.'

pixicam 2

Sam: 'Ik, Sam, ben druk bezig met het vertalen en inkorten van onze presentatie over de Smart Garbage Collector. Ik doe dit om twee redenen:

  1. Tot nu toe hebben we onze presentatie alleen in het Nederlands gegeven en we verwachten dat ze dit op Tenerife niet zullen verstaan.
  2. We verwachten dat we op Tenerife niet meer dan 10 minuten voor de presentatie krijgen. Omdat we in het Nederlands nog nooit onder de 10 minuten zijn  geweest, verwachten we zeker niet om in het Engels onder de 10 minuten te komen.

Verder gaat het best wel goed met de robot, want wij zijn van 377 punten naar 552 punten gegaan.'

Milan en Sam: 'Deze week hebben we iets aan de robot gebouwd waardoor hij de missies sneller uit kan voeren. Wat het is houden we geheim. We laten het jullie wel weten tijdens de wedstrijden.'

 

Update #1: Sleutelhangers printen

3 jaren geleden
3d3

In deze eerste update over de crowdfundingactie vertelt Milan over de voorbereidingen van zijn deelname aan het Europees Kampioenschap First LEGO League.:

"Ik, Milan, ben bij mij thuis al de hele week druk bezig met het printen van de sleutelhangers voor de mensen die 25 euro of meer hebben gedoneerd. We gaan ze ook uitdelen op Tenerife.

De 3d-printer is de hele dag bezig. Het geluid dat de 3d-printer maakt, is niet om aan te horen. Allerlei hoge en lage tonen en gebrom klinken door de kamer. De plastic kleur rood begint ook erg op te raken. We hebben nu al 65 sleutelhangers geprint, maar we zijn nog lang niet klaar! 

Op school hebben we ook nog het programma van de robot verbeterd, zodat hij de missies beter uitvoert. De komende weken gaan we nog flink voorbereiden voor de wedstrijd. Ik heb heel erg zin om naar Tenerife te gaan."

Wat heeft onze crowdfundingcampagne een geweldige start gehad! We zijn nu ruim twee weken bezig met de campagne en er staat al 1.250 euro op de teller. Te gek dat het zo goed gaat en een groot dankjewel naar onze eerste donateurs! Een geweldig bedrag, maar we zijn er nog niet. Nog 2.750 euro te gaan. Met jouw hulp en de inzet van de BaggerBusters knallen we richting de 100%. Doe mee, doneer, deel en like ons! 

3d1  3d2