CREATE 2050

~ door Luite Duursma

LogoCREATE2050b

Het leven in 2050, een sprookje?

Op donderdagavond 23 april vindt in Theather Young Ones in Zwolle een bijzonder event plaats. Wij, negen studenten van de ArtEZ Master Kunsteducatie, organiseren dan CREATE 2050, een interactieve theateravond voor leerlingen, docenten, beleidsmakers en vertegenwoordigers uit de kunstsector, het (cultuur)onderwijs en educatieve werkveld. Via een interactief theaterspel stellen we onszelf en de deelnemers die avond de vraag: Hoe wensen wij onze creatieve toekomst anno 2050? Volstaat ons huidige onderwijssysteem nog? Sluit het nog aan bij de behoeften van onze kinderen? Hebben kinderen andere vaardigheden nodig ten opzichte van twintig jaar terug?  

WAAROM?

Scholen hebben behoefte aan visievorming op het gebied van cultuureducatie. Afgelopen najaar deed Staatssecretaris Dekker een oproep aan Nederland om actief mee te denken over wat het onderwijs van de toekomst in moet houden. Met CREATE 2050 geven we gehoor aan zijn oproep! Samen met onze partner Stadkamer hopen we op 23 april een duurzame dialoog op gang te brengen over creativiteit in het onderwijs.

De maatschappij verandert in sneltreinvaart. In de discussie over het onderwijs van de toekomst wordt het begrip creativiteit veelvuldig gebruikt. Of het nu gaat om de 21st century skills op school of het belang van creatief denken met betrekking tot de kunstensector: het woord creativiteit staat op de kaart. Maar waar hebben we het over wanneer we praten over creativiteit? En is dit waar ons kunst- en cultuuronderwijs over zou moeten gaan? Is creativiteit wel voorbehouden aan alleen de kunstvakken? Allemaal vragen die bij ons opkomen en vragen waar we niet een pasklaar antwoord op hebben. Veel is afhankelijk van de visie op onderwijs en de definitie die je hanteert wanneer je praat over creativiteit. Het doel van de theatheravond is niet alleen visievorming over creativiteit in onderwijs, maar ook deskundigheidsbevordering van leerkrachten en culturele partners. 

CROWDFUNDING

We hebben een avond georganiseerd die de deelnemers echt zal verrassen! Om de laatste puntjes op de 'i' te zetten, hebben we nog 500 euro nodig. Met die laatste 500 euro wordt de avond perfect en kunnen we de deelnemers echt samen laten spelen en nadenken over de rol van creativiteit in het onderwijs van de toekomst. Maak jij van onze afstudeeropdracht CREATE 2050 een succes? Doneer nu!