Fietsend naar de top!

~ door Rudi Gjaltema

fietsen bij argendos

12 leerlingen van VSO De Spanker bedwingen de Alpe D'Huez.

Van 15 tot en met 19 mei 2017 zijn alle ogen gericht op VSO De Spanker in Kampen. In die week gaan een aantal leerlingen van De Spanker een bijzondere sportieve prestatie leveren. Wat gaan ze doen? Met hun persoonlijke coaches beklimmen 12 leerlingen met een beperking op de fiets de Alpe D’ Huez. Een enorme uitdaging waar al maanden van training en voorbereiding aan voorafgaan. 

Waarom

Ons doel? Bij elke leerling bewustwording creëren van een gezond en sportief leven! Het onderwijs van De Spanker richt zich in het bijzonder op die groep leerlingen van wie vaststaat dat een orthopedagogische en orthodidactische benadering nodig is om te komen tot een ononderbroken leer– en ontwikkelproces op het individuele niveau van iedere leerling. Onze leerlingen stromen in de leeftijd van 18 tot 20 jaar uit naar dagbesteding, (begeleide) arbeid of naar een entree opleiding. Met de beklimming van de Alpe D'Huez willen wij onze leerlingen laten ervaren dat zij er toe doen, dat ze doelen kunnen stellen en dat ze net als leerlingen in het reguliere voortgezet onderwijs prestaties kunnen leveren.

Het is niet altijd vanzelfsprekend dat onze leerlingen thuis aan een sport toekomen. Omdat wij een regioschool zijn komen veel van onze leerlingen elke dag met de bus naar school. De leerlingen kunnen tot maximaal 1,5 uur in de bus zitten. Bovendien functioneren veel van onze leerlingen het beste in een g-team. Deze worden echter niet bij elke sportclub gefaciliteerd. Daarom is goed bewegingsonderwijs op school voor onze leerlingen erg belangrijk.

Op de Spanker investeren we dan ook flink in bewegingsonderwijs. Elke vrijdag verzorgt de gymleerkracht een uur bewegingsonderwijs per klas. Op woensdag staat de talent- en sportochtend gepland. Naast de talentklassen kunnen leerlingen gedurende 10 weken (4 x p/j) kennismaken met sporten als judo, yoga, fitness, zwemmen basketbal, zwemmen en nordic walking etc.

De beklimming van de Alpe d'Huez past in onze visie op goed bewegingsonderwijs. Het geeft de leerlingen een concreet doel waar ze naartoe kunnen werken. Tegelijkertijd bouwen ze een goede conditie op en raken ze steeds gemotiveerder om te blijven sporten. En als kers op de taart leren ze dat wanneer je ergens hard voor werkt en traint je doelen kunt bereiken die je nooit voor mogelijk hield.

Hoe & wat

Dus naast de sportieve insteek, wordt tijdens de voorbereidingen en de beklimming zelf ook hard gewerkt aan vaardigheden als samenwerken & het stellen van doelen en staat het vergroten van het zelfvertrouwen van de leerlingen centraal. De reis en de overnachtingen voor de 12 leerlingen worden betaald door ouders en school, maar daarmee zijn we er nog niet. Om de beklimming van de Alpe D'Huez voor onze leerlingen en hun coaches mogelijk te maken is nog 5.000 euro nodig. Met dat bedrag kunnen we ook de overnachtingen van de begeleiders, materiaal, vervoer en het eten en drinken financieren. En daar is deze crowdfundingcampagne voor bedoeld!

Doe mee!

Help jij mee om deze geweldige prestatie realiteit te maken voor onze leerlingen? Je kunt al meedoen vanaf 5 euro. Hoe geweldig zou het zijn als we met elkaar die 5.000 euro inzamelen?! Daarmee geven we de leerlingen de kans om een geweldige prestatie te leveren waar ze hun leven lang met trots op kunnen terugkijken! 

#denkeninmogelijkheden

fietsteam Spanker 3