Estrela da Favela

~ door Robin Boek & Carlo Goedhart

Een nieuwe bus voor Estrela da Favela

Wij zijn 3 studenten van de Haagse Hogeschool en volgen dit jaar de Minor Sales. Voor deze minor werken wij samen met de stichting Estrela da Favela. Wij staan heel erg achter de aanpak van Estrela da Favela en de manier waarop zij omgaan met kansarme kinderen in de gevaarlijke favela's. Wij als studenten willen graag leren om de theorie die wij krijgen in de praktijk uit te voeren en te ervaren hoe het is om jezelf in te zetten voor een stichting dat fantastisch werk levert in de maatschappij. Het houden van een crowdfundingsactie en het promoten van deze actie sluit hier erg goed op aan. Het belangrijkste wat wij leren tijdens de minor zijn de verschillende verkooptechnieken, hiernaast verbeteren wij onze communicatie- en presentatievaardigheden. In het kader van de crowdfundingcampagne doen we ervaring op met fondsenwerving. Wij worden ons bewust van wat crowdfunding inhoudt en wat er allemaal komt kijken bij het realiseren van geld voor een goed doel.

Onderwijs in Brazilië

Het openbare onderwijs in Brazilië is bedroevend slecht. Onderwijzers zijn er niet of onvoldoende geschoold. Kinderen krijgen slechts een dagdeel les in overvolle klassen. De schoolboeken zijn onbegrijpelijk slecht. Een schooldag duurt slechts 4 uur. Veel kinderen lopen 2 of meer jaar achter bij hun leeftijdsgroep. Ondanks slechte cijfers worden ze toch bevorderd en raken dan helemaal de draad kwijt. Ouders zien het belang van onderwijs niet in.
Veel kinderen kunnen niet goed lezen en rekenen als ze bij Estrela da Favela aankomen. De tafel van 2 is al te moeilijk al zijn ze 10 of 11 jaar oud. Een werkwoord vervoegen kunnen ze niet, omdat ze niet weten wat een werkwoord is. Estrela da Favela onderwijst kinderen in alles wat ze op school en ook thuis hadden moeten leren. Dat wordt gedaan door docenten die zelf in de favela zijn opgegroeid. Het programma houdt rekening met de plaatselijke cultuur en sluit aan bij de belevingswereld van deze kinderen.

Estrela da favela

Wij willen graag geld inzamelen voor Estrela da Favela omdat de stichting dringend behoefte heeft aan een transportmiddel. Dit transportmiddel is nodig om levensmiddelen en kinderen te vervoeren in het drukke en gevaarlijke Rio de Janeiro. Op dit moment gebeurt dit nog d.m.v. het openbaar vervoer, dit is zeer inefficiënt en gevaarlijk. Een transportmiddel is voor deze stichting van zeer grote waarde.

Met een nieuw transportmiddel kan Estrela da Favela onder andere verse levensmiddelen vervoeren richting de school. Wanneer dit via het openbaar vervoer gebeurt zullen de levensmiddelen vervuild raken, maar wanneer Estrela da Favela in het bezit is van dit transportmiddel zorgt het ervoor dat de verse ingrediënten ook daadwerkelijk vers blijven. Het voedingspatroon in de favela’s is zorgwekkend. De kinderen ontbijten niet, of in veel gevallen met een zak chips. De lunch bestaat uit rijst met bonen en iets vleesachtigs daarbij, de avondmaaltijd is een rol koekjes. Estrela da Favela zorgt er tevens voor door middel van de verse ingrediënten dat het voedingspatroon van de kinderen een stuk gezonder wordt dan dat het eerst was. Dit is van groot belang in de favela’s.