Het Spellingsspel gespeeld!

~ door Nelleke Dijkstra

foto winnaars juichend

Het spellingsspel stimuleert kinderen op een actieve manier en op hun eigen niveau te oefenen met spelling.

Winnaars

Anne, Bart, Bas, Isa, Jan, Maud, Raff, Thomas, Ties, Veer en Vera, allemaal designers in de dop. Het zijn de winnaars van de wedstrijd ‘Designed by Kids 2013’. Ze ontwierpen het winnende spellingsspel voor kinderen uit de groepen 4 en 5. Designed by Kids is een ontwerpmethodiek ontwikkeld door het Wetenschapsknooppunt Delft en ontwerpbureau Meeple in samenwerking met meer dan tien scholen. Jan, Anne, Isa, Maud, Vera, Thomas, Ties, Bas, Raff, Veer en Bart – allemaal leerlingen uit de Helios plusgroep – zetten nu alles op alles om hun spel echt geproduceerd te zien.

De ontwerpfase

“We hebben een paar maanden heel hard gewerkt aan het spelontwerp. Na veel brainstormen en interviews afnemen bij kinderen, leerkrachten en de opdrachtgever hebben we in groepjes spelontwerpen bedacht, vergeleken en besproken. Uiteindelijk hebben we gekozen voor het Paddenstoelenspelspel. We zijn hier heel druk mee geweest en hebben zelfs een prototype gemaakt. Het is echt een spel van ons allemaal geworden.”

Doorzetten loont

De hele ervaring is een geweldige leerschool geweest voor deze kids met nu als kers op de taart: de crowdfundingactie. Er werd steeds weer een beroep gedaan op hun creativiteit, hun praktische kant, maar zeker ook op hun flexibiliteit. Vooral het traject na hun overwinning heeft ze geleerd dat niet alles altijd vanzelf gaat en dat je soms je eigen ideeën aan de kant moet zetten ten gunste van het eindproduct. Juist deze leerlingen, die in hun dagelijkse schoolpraktijk vaak te weinig uitdaging ervaren en regelmatig niet leren om zich ergens voor in te spannen, hebben een les voor het leven geleerd; inspanning en doorzetten loont!

De jury

Het spel is van A tot Z door de kinderen zelf bedacht en uitgewerkt. Dat maakt het uniek! De jury en de betrokken dyslexie- en taaldeskundigen vinden dat het spel zeer geschikt is om zowel kinderen, als volwassenen met verschillende taalniveaus op speelse wijze spelling te laten oefenen. Elk kind voelt zich competent tijdens het spelen van het spel; ook dyslectische of spellingzwakke leerlingen die bij andere taalspellen al snel moeten afhaken.

foto juryrapport


Quotes uit het juryrapport: “Wij vinden dat jullie een hele originele manier hebben bedacht om de winnaar te worden… We vinden het slim bedacht om op de kaarten vragen op verschillende niveaus te zetten… Alle spelers kunnen op hun eigen niveau vragen beantwoorden… Jullie ontwerp krijgt de speciale vermelding: meest originele einde van het spel…”

Perfectioneren

Na de uitslag van de jury was het werk nog niet gedaan. De kinderen hebben behoorlijk geschaafd aan het originele idee van het spel. De spelregels zijn interessanter geworden en er is verder onderzocht wat kinderen en leerkrachten belangrijk vinden in het spelen van een spellingsspel. Ze ontdekten dat het thema sport meer aanspreekt dan het paddenstoelenthema. Na heel wat onderlinge discussie en ook tranen hebben ze met elkaar het thema van het spel veranderd. Deze kids verdienen het echt om hun spel met goede materialen te kunnen spelen.

Schermafdruk 2014 12 09 14.15.44

Crowdfunden

Om het spel te produceren, is meer geld nodig dan nu beschikbaar is. Voor de productie van ongeveer 90 spellen hebben we 1.500 euro nodig. Eén van de onderdelen van het spel kan gemaakt worden met een 3D printer. We hopen natuurlijk al snel ons doelbedrag in te zamelen. Als dat vóór de einddatum lukt, gaan we door met de actie om ook geld in te zamelen voor een workshop 3D printen voor de kinderen.

Help jij de droom van Jan, Anne, Isa, Maud, Vera, Thomas, Ties, Bas, Raff, Veer en Bart te laten uitkomen? Doneer en vraag je vrienden, familie, collega’s en kennissen ook een bijdrage te doen.

Het spellingsspel spelen!

Geef deze kids een geweldig kerstcadeau: investeer in hun spellingsspel en laat hun droom uitkomen. We hebben een aantal leuke tegenprestaties bedacht. Bekijk ze snel en doneer! Misschien zien we je binnenkort op onze spellenmiddag. Wij gaan ervoor!