Metamorfose Lokaal: een nieuw plein voor een jarige stad!

~ door Sophie Krier & Henriëtte Waal

Een openlucht leslokaal als ode aan het vrije denken.

De campagne gemist maar nog wel een bijdrage aan het Metamorfose Lokaal leveren? Deel uw ideeën met initiatiefnemers Sophie Krier & Henriëtte Waal via sophie@sophiekrier.com.

Click here for the English version.

Volgend jaar viert Middelburg 800 jaar stadsrechten. Het Helmplein ligt er nu wat verlaten bij, in de luwte van de grote markt. Wat is er mooier dan een nieuw plein voor een jarige stad? 

Kennis uitwisselen, goed leren kijken en een eigen oordeel vormen zijn belangrijke vaardigheden voor een veerkrachtige samenleving die niemand uitsluit. Algemeen geaccepteerde ideeën moeten af en toe op de helling. Wij denken dat dit gezond is en de kern van vernieuwing vormt. Daarom willen wij een openlucht leslokaal bouwen, samen met jou. Wist je dat onderzoek bewijst dat je in de buitenlucht sneller leert en dat met name beweging daarbij helpt? De openbare lessen zijn straks dus niet alleen fitness voor het brein, ze zijn ook goed voor het lichaam én boeiend om naar te kijken en te luisteren. 
 
Om het plein zo in te richten dat jij er straks lessen kan volgen (of geven!), hebben we minimaal €6.000 nodig. Doe mee, krijg er iets fantastisch leuks voor terug én vertel het daarna ook aan jouw netwerk en vrienden. Want: het vrije denken, dat creëren we samen.

Met het lokaal vieren we niet alleen 800 jaar Stadsrechten van Middelburg, we maken ook een ode aan fijnschilder en insectenkundige Johannes Goedaert (1617-1668), die als één van de eersten zijn leven wijdde aan de studie van de metamorfose. Bovendien verbeeldt het lokaal, met de ronde vorm geïnspireerd op de Middelburgse snijkamer uit 1658, de lange academische geschiedenis van de stad. 

Meer weten? Scroll naar beneden voor achtergrondinformatie.
speakerscorner

Wat gaat er straks in het lokaal gebeuren?

University College Roosevelt gaat onder andere openbare lessen ‘public speaking’, retoriek, ecologie, geschiedenis, het menselijk bestaan en aardwetenschappen geven; het studentenkoor gaat er op mooie lenteavonden oefenen; onze kennispartners (Zeeuws Genootschap, Vleeshal, KEW/Cultuurhuis Kuiperspoort, CBK Zeeland, Zeeuws Museum, SCEZ) willen er lezingen, rondleidingen, performances en sessies model tekenen programmeren, door het jaar heen. De stadsgidsen van de VVV kunnen het lokaal straks als trefpunt gebruiken, of er pauze houden.

De buitenlessen zijn kortom toegankelijk voor iedereen, ook toevallige passanten en andere geïnteresseerden. Echt democratisch onderwijs!

Waar draag je precies aan bij?

Het grootste deel van het uitvoeringsbudget hebben we rond dankzij bijdragen van de UCR en de gemeente Middelburg (samen € 20,000). We hebben nog € 6,000 nodig om het lokaal te realiseren. 

Helmplein 3.76

Waarom de ronde vorm?

We verwijzen met de concentrische vorm naar een anatomisch theater. Uit vooronderzoek blijkt dat Middelburg, in navolging van Leiden, er in 1658 ook een heeft gehad: de Chyrurgijnskamer in het voormalige Gasthuis! We zijn niet van plan om in het openbaar mensen te ontleden. Wel willen we belangrijke vraagstukken aansnijden. We verbeelden ook het ideaal van Liberal Arts & Sciences onderwijs: een van oudsher circulaire, brede leervorm. Middelburgse bedrijven gaan het metaal- en houtwerk verrichten. We gaan voor een actieve zithouding: daarom komen er mooie rondgebogen leuningen van roestvrij staal en hout, van verschillende hoogtes: op de binnenste railings kun je zitten, en op de buitenste kun je leunen. 

 vlinder 2

Het pronkstuk van het lokaal, het ‘bezinningselement’, ontwerpen we als een spreek- en gedenksteen, zoals de kistjes van de Londense Speaker’s Corner, maar dan versierd met tekeningen van Johannes Goedaert (1617-1668), een fascinerende stadgenoot en fijnschilder die zijn leven lang de metamorfose van insecten natekende. Middelburg wordt volgend jaar 800, en Goedaert 400! Dat kan geen toeval zijn. De speciale techniek die we voor de Goedaert-steen gaan inzetten heet ‘hydrographics’: je kunt hiermee met een watertransfer op driedimensionale voorwerpen printen. De afbeelding ontvouwt zich straks, als een net uitgekomen vlinder, rondom de vorm.

hortus small

Waar kun je zelf straks een les volgen of geven?

Het Metamorfose Lokaal komt op het Helmplein te staan, in het oude hart van Middelburg, Zeeland. Aan het plein grenzen University College Roosevelt (UCR) en de Vleeshal, centrum voor hedendaagse kunst. Tegelijk met de realisatie van het openlucht lokaal wordt straks ook het Helmplein opnieuw bestraat. Daardoor krijgt het zijn functie van passage, die het bij de oplevering in 1952 had, terug. Het Metamorfose Lokaal wordt zomer 2017 feestelijk geopend en overgedragen aan jullie, de stad en alle kennispartners! 

0298d39f de5f b4c9 c056 219c9707f850

Waarom zetten wij ons in voor dit idee?

Kunstenaars maken nieuwe kennis, wetenschappers ook. Hoe kunnen die twee vormen van kennis elkaar raken en aanvullen? Die vraag boeit ons. Het Metamorfose Lokaal zien we als een plek om deze vraag uit te zoeken.

Wij, Sophie Krier, UCR docente Art & Design Practice en kunstenaar, en Henriëtte Waal, ontwerp publieke ruimte en docente Social Design, werken voor dit project voor de tweede keer samen. In 2013 hebben we een veldlokaal opgeleverd in de Bovenlanden, gemeente de Ronde Venen: een plek om tot jezelf te komen en van de natuur te leren, genomineerd voor de Dutch Design Awards in de categorie Design Research. Het Metamorfose Lokaal ligt in het verlengde hiervan: het is ons antwoord op wat het Helmplein volgens ons nodig heeft.

Dus…

Spreek je uit voor een vrijdenkende wereld, steun het Metamorfose Lokaal & maak samen met ons de herinrichting van het Helmplein mogelijk. Want alleen samen kunnen we dingen en ideeën veranderen!

 

Colofon Metamorfose Lokaal

Een project van Sophie Krier & Henriëtte Waal in het kader van 800 Jaar Middelburg

Mogelijk gemaakt door:

University College Roosevelt

Gemeente Middelburg

Provincie Zeeland / Douw & Koren

Minderhout - Schipper

Stichting Geef Onderwijs

Kennis partners:

Kees Beaart, Goedaert Collectie (keesbeaart@gmail.com)

Jij!

Koninklijk Zeeuws Genootschap der Wetenschappen (Katie Heyning)

Zeeuws Museum (Marjan Ruiter, Karina Leijnse, Ivo van Werkhoven, Dorine Zelders, Marleen Rozenbrand) 

Vleeshal (Roos Gortzak)

CBK Zeeland/Façade 2017 (Kathrin Ginsberg, Thom Schaar)

Kunsteducatie Walcheren (KEW) (Berbel Lippe)

Cultuurhuis Kuiperspoort (Han Eygenraam, Marjolein Ouwehand)

Zeeuwse Ankers (Leo Adriaanse, Jeanine Dekker)

Museum Boerhaave (Ad Maas, Tim Huisman)

Zeeuws Archief (Roosanne Goorbeek)

Huygens ING (Huib Zuidervaart)

ruimteCAESUUR / Stel de stad een vraag

Middelburg in Dialoog (Margot Verhaagen)

Sterrenwacht (Rijk-Jan Koppejan)

Kunst- en Cultuurroute (Jan Kieviet, Sandra van der Meulen)

Stichting Middelburg800 (Huibert-Jan Vader)

Zilte Academie Zeeland (Elly Hilgers)

Stichting Zigzag (Elly Hilgers, Bram Maljaars)

Maurits Sep (PZC)

Tango Zeeland (Johan den Hollander)

ZB| Planbureau en Bibliotheek van Zeeland / Studium Generale (Jeanine Nareebout)

Vrije School, Eurythmic beyond sustainability (Boudewijn van Sluis)

Roosevelt Study Centre (Hans Krabbendam)

Fractie D66 Middelburg (Rob van Eijkelenburg, Frits Broos)