Metamorfose Lokaal: een nieuw plein voor een jarige stad!

~ door Sophie Krier & Henriëtte Waal

Een openlucht leslokaal als ode aan het vrije denken.

De campagne gemist maar nog wel een bijdrage aan het Metamorfose Lokaal leveren? Deel uw ideeën met initiatiefnemers Sophie Krier & Henriëtte Waal via sophie@sophiekrier.com.

https://middelburg800.com/agenda/opening-openlucht-leslokaal

Click here for the English version.

Volgend jaar viert Middelburg 800 jaar stadsrechten. Het Helmplein ligt er nu wat verlaten bij, in de luwte van de grote markt. Wat is er mooier dan een nieuw plein voor een jarige stad? 

Kennis uitwisselen, goed leren kijken en een eigen oordeel vormen zijn belangrijke vaardigheden voor een veerkrachtige samenleving die niemand uitsluit. Algemeen geaccepteerde ideeën moeten af en toe op de helling. Wij denken dat dit gezond is en de kern van vernieuwing vormt. Daarom willen wij een openlucht leslokaal bouwen, samen met jou. Wist je dat onderzoek bewijst dat je in de buitenlucht sneller leert en dat met name beweging daarbij helpt? De openbare lessen zijn straks dus niet alleen fitness voor het brein, ze zijn ook goed voor het lichaam én boeiend om naar te kijken en te luisteren. ​
 
Om het plein zo in te richten dat jij er straks lessen kan volgen (of geven!), hebben we minimaal €6.000 nodig. Doe mee, krijg er iets fantastisch leuks voor terug én vertel het daarna ook aan jouw netwerk en vrienden. Want: het vrije denken, dat creëren we samen.

Met het lokaal vieren we niet alleen 800 jaar Stadsrechten van Middelburg, we maken ook een ode aan fijnschilder en insectenkundige Johannes Goedaert (1617-1668), die als één van de eersten zijn leven wijdde aan de studie van de metamorfose. Bovendien verbeeldt het lokaal, met de ronde vorm geïnspireerd op de Middelburgse snijkamer uit 1658, de lange academische geschiedenis van de stad. 

Meer weten? Scroll naar beneden voor achtergrondinformatie.
speakerscorner

Wat gaat er straks in het lokaal gebeuren?

University College Roosevelt gaat onder andere openbare lessen ‘public speaking’, retoriek, ecologie, geschiedenis, het menselijk bestaan en aardwetenschappen geven; het studentenkoor gaat er op mooie lenteavonden oefenen; onze kennispartners (Zeeuws Genootschap, Vleeshal, KEW/Cultuurhuis Kuiperspoort, CBK Zeeland, Zeeuws Museum, SCEZ) willen er lezingen, rondleidingen, performances en sessies model tekenen programmeren, door het jaar heen. De stadsgidsen van de VVV kunnen het lokaal straks als trefpunt gebruiken, of er pauze houden.

De buitenlessen zijn kortom toegankelijk voor iedereen, ook toevallige passanten en andere geïnteresseerden. Echt democratisch onderwijs!

Waar draag je precies aan bij?

Het grootste deel van het uitvoeringsbudget hebben we rond dankzij bijdragen van de UCR en de gemeente Middelburg (samen € 20,000). We hebben nog € 6,000 nodig om het lokaal te realiseren. 

Helmplein 3.76

Waarom de ronde vorm?

We verwijzen met de concentrische vorm naar een anatomisch theater. Uit vooronderzoek blijkt dat Middelburg, in navolging van Leiden, er in 1658 ook een heeft gehad: de Chyrurgijnskamer in het voormalige Gasthuis! We zijn niet van plan om in het openbaar mensen te ontleden. Wel willen we belangrijke vraagstukken aansnijden. We verbeelden ook het ideaal van Liberal Arts & Sciences onderwijs: een van oudsher circulaire, brede leervorm. Middelburgse bedrijven gaan het metaal- en houtwerk verrichten. We gaan voor een actieve zithouding: daarom komen er mooie rondgebogen leuningen van roestvrij staal en hout, van verschillende hoogtes: op de binnenste railings kun je zitten, en op de buitenste kun je leunen. 

 vlinder 2

Het pronkstuk van het lokaal, het ‘bezinningselement’, ontwerpen we als een spreek- en gedenksteen, zoals de kistjes van de Londense Speaker’s Corner, maar dan versierd met tekeningen van Johannes Goedaert (1617-1668), een fascinerende stadgenoot en fijnschilder die zijn leven lang de metamorfose van insecten natekende. Middelburg wordt volgend jaar 800, en Goedaert 400! Dat kan geen toeval zijn. De speciale techniek die we voor de Goedaert-steen gaan inzetten heet ‘hydrographics’: je kunt hiermee met een watertransfer op driedimensionale voorwerpen printen. De afbeelding ontvouwt zich straks, als een net uitgekomen vlinder, rondom de vorm.

hortus small

Waar kun je zelf straks een les volgen of geven?

Het Metamorfose Lokaal komt op het Helmplein te staan, in het oude hart van Middelburg, Zeeland. Aan het plein grenzen University College Roosevelt (UCR) en de Vleeshal, centrum voor hedendaagse kunst. Tegelijk met de realisatie van het openlucht lokaal wordt straks ook het Helmplein opnieuw bestraat. Daardoor krijgt het zijn functie van passage, die het bij de oplevering in 1952 had, terug. Het Metamorfose Lokaal wordt zomer 2017 feestelijk geopend en overgedragen aan jullie, de stad en alle kennispartners! 

0298d39f de5f b4c9 c056 219c9707f850

Waarom zetten wij ons in voor dit idee?

Kunstenaars maken nieuwe kennis, wetenschappers ook. Hoe kunnen die twee vormen van kennis elkaar raken en aanvullen? Die vraag boeit ons. Het Metamorfose Lokaal zien we als een plek om deze vraag uit te zoeken.

Wij, Sophie Krier, UCR docente Art & Design Practice en kunstenaar, en Henriëtte Waal, ontwerp publieke ruimte en docente Social Design, werken voor dit project voor de tweede keer samen. In 2013 hebben we een veldlokaal opgeleverd in de Bovenlanden, gemeente de Ronde Venen: een plek om tot jezelf te komen en van de natuur te leren, genomineerd voor de Dutch Design Awards in de categorie Design Research. Het Metamorfose Lokaal ligt in het verlengde hiervan: het is ons antwoord op wat het Helmplein volgens ons nodig heeft.

Dus…

Spreek je uit voor een vrijdenkende wereld, steun het Metamorfose Lokaal & maak samen met ons de herinrichting van het Helmplein mogelijk. Want alleen samen kunnen we dingen en ideeën veranderen!

 

Colofon

Het Metamorfose Lokaal is een initiatief van University College Roosevelt en Gemeente Middelburg in het kader van 800 Jaar Middelburg, gesteund door vele donateurs via het crowdfunding platform Geef Onderwijs en mede mogelijk gemaakt door een coaching traject van Provincie Zeeland i.s.m. Douw & Koren. Het Metamorfose Lokaal sluit aan bij de viering van de 400ste geboortejaar van stadgenoot, fijnschilder en insectenkundige Johannes Goedaert (1617-1668), een initiatief van Kees Beaart (Goedeart Collectie).

Ontwerp: Sophie Krier & Henriëtte Waal

Realisatie: Historisch Scheepswerf C.A. Meerman / Stichting Behoud Hoogaars (hout) & Minderhout & Schipper (metaal & plaatsing)

Assistent: Niels Hendriks

 

Vrienden 

Organisaties en personen die het lokaal een warm hart toedragen, en zich willen inzetten voor de toekomstige programmering.

Kees Beaart, Goedaert Collectie

Zeeuws Museum

Fractie D66 Middelburg

Middelburg in Dialoog

Wijkteam Binnenstad

CBK Zeeland / Façade 2017

Volkssterrenwacht Philippus van Lansbergen

ruimteCAESUUR / Stel de stad een vraag

Vleeshal

Koninklijk Zeeuws Genootschap der Wetenschappen

Zeeuws Archief

Roosevelt Institute for American Studies (RIAS)

Roosevelt Centre for Excellence in Education (RCEE)

Sustainability Committee (UCR)

Roosevelt Debating Society (UCR)

Kunsteducatie Walcheren

Cultuurhuis Kuiperspoort

Sylvia Radius

Jeanine Dekker

Ollo Feenstra

Ton Brandenbarg (Campus Zeeland)

Piet de Bruin (Labyrinth in Park Toornvliedt,)

Leuny de Kam (Doopsgezinde Kerk)

Manon Berendse

Tango Zeeland

Museum Boerhaave

Huib Zuidervaart (Huygens ING)

Kunst- en Cultuurroute

ZB| Planbureau en Bibliotheek van Zeeland

Studium Generale

 

Donateurs - waarvan een aantal anoniem wensten te blijven

Ad Maas (Museum Boerhaave)

Andrzej Hagger & Mara van Beusekom

Annelies de Bruin

Anya Luscombe

Art Klandermans & Anneke de Best

Barbara Oomen

Bert van den Brink & Henny Veldhuizen

Boudewijn van Sluis (Eurythmics beyond sustainability)

Catharina Klandermans

Chris Teulings

Christine Leedy

Cynthia Hathaway

Ella Derksen (Embedding the arts)

GalerieGerritse

Erik Koop

Evi van den Branden

Ger Rijkers

Gerdi Zwaan

Hans Bloemsma

Hans Eygenraam (Cultuurhuis Kuiperspoort)

Hans Krabbendam

Henriëtte Waal

Herman Lelieveldt

Huibert Jan Vader

Inez Flameling

Ivar Troost

Ivo van Werkhoven

Jackie Minderhout

Jan Boelen (Z33)

Jan Kiewiet

Joachim Duyndam

Jorrit Snijders

Kees Beaart  (Goedaert Collectie)

Kees Wijker

Leo & Marianne Ketting

Leonard Oosters

Linda Termaten

Lindy Huibregtse

Loek Grootjans

Maartje Meijers

Marcel Gaspard

Marjan Ruiter

Martijn van Berkum

Maurits Sep

Michel van Adrichem

Mineke Meij

Monique & Marc Krier-Favyts

Onno Bakker

Pascal Geldof

Peter & Ria Waal

Pieter Ippel

Rayo Verweij

Rijk-Jan Koppejan

Riky Lievendag

Sandra van der Meulen

Sofie Loyens