Nieuwe kantine op 't Kraaienest

~ door Lia van der Ende en Maarten Bak

Een "echte kantine" voor onze toppers!

Voor onze VSO school 't Kraaienest in Nootdorp zijn wij deze crowdfundingsactie gestart om een nieuwe kantine te realiseren. Wij willen graag een nieuwe kantine voor onze leerlingen die een verstandelijke beperking hebben waardoor zij een afstand tot de arbeidsmarkt hebben.

Door veranderde wetgeving zijn de sociale werkplekken niet meer toegankelijk en moeten onze leerlingen uitstromen naar arbeid; een moeilijke aangelegenheid. Om onze leerlingen zo goed mogelijk wegwijs te maken en zo volledig mogelijk voor te bereiden op horeca- en/of winkelgebied willen wij graag deze nieuwe kantine realiseren binnen onze school. Op deze manier kunnen zij aan hun werknemersvaardigheden werken en hopen wij zo de afstand tot de arbeidsmarkt kleiner te maken.

We zullen deze (zoals de leerlingen zeggen) ‘’echte kantine’’ gebruiken voor onder meer het praktijkvak Huishoudkunde. Er worden o.a. sopjes gemaakt, tafels en stoelen afgenomen en gestofzuigd. Ook de Begeleide Interne Stage zal volop gebruik maken van de kantine tijdens de stage. De voorbereidingen van de koffierondes worden er gehouden en de lunch wordt er klaar gemaakt voor de leerlingen, personeelsleden en bezoekers. Tijdens de middagpauze kunnen er in de kantine (zelfgemaakte) producten gekocht worden. Uiteraard zo gezond als mogelijk want sinds oktober 2017 is ’t Kraaienest een "Gezonde school" op het gebied van voeding.

’t Kraaienest heeft nu ook een kantine maar die voldoet niet meer voor al deze werkzaamheden.

Het werken in de nieuwe kantine zal een stuk veiliger zijn. Er is een betere indeling van de apparaten en de apparaten staan op de juiste veilige hoogte. Leerlingen kunnen daardoor ook meer activiteiten (zelfstandig) uitvoeren. Materialen kunnen veilig (achter slot) opgeborgen worden.

Het werken zal een stuk hygiënischer zijn. Materialen kunnen door de leerlingen goed schoongemaakt en opgeruimd worden en blijven daardoor ook schoon.

Een professionele keuken zorgt ervoor dat de leerlingen gemotiveerder meedoen aan de lessen. Het werken in onze kantine is een eerste stap naar het werken in de praktijk. Door op school al een zo realistisch mogelijke situatie te creëren wordt de overstap naar werkzaamheden/stage buiten school veel eenvoudiger.

Om dit te realiseren hebben wij uw hulp hard nodig. Wij zijn als school deze crowdfundingsactie gestart om het benodigde geld gesponsord te krijgen. Als wij de handen ineen slaan dan gaat dit zeker lukken. U kunt elk bedrag doneren, alle kleine beetjes zijn welkom.

 Wij hopen op uw steun. Namens alle leerlingen en personeelsleden van ’t Kraaienest alvast bedankt!!

Lia van der Ende en Maarten Bak