Quidditch team N.I.L.S.

~ door Nils Visser

1532096 1442166462683497 718165605 o

Help ons team de wereld in en zet Nederland op de kaart in de wereld van quidditch!

De Fantasten

Op het UniC in Utrecht wordt de leerlingen van de brugklas tot en met de examenklassen Live Action Role Play aangeboden als extra curriculair programma. Wat twee jaar geleden begon met een e-mail naar wat leerlingen over een fantasy club is in korte tijd uitgegroeid tot De Fantasten, een club met bijna 70 leden.

Initiatiefnemer en docent Nils Visser: ‘Sinds het bestaan van de Fantasten hebben we heel veel leerlingen enorm zien groeien. Bij de eerste vergadering zag je al die leerlingen om zich heen kijken en denken: Wow, ik ben niet alleen. En zo begon het. Of het nu om deelname in Live Action Roleplay gaat, of het bezoeken van een fantasy evenement in zelf gemaakt kostuum maakt niet uit. De leerlingen beleven succes. Ze kunnen hun dagelijkse sores opzij zetten en even iemand anders zijn, of dat nu een heldhaftige krijger is, een mysterieuze en machtige tovenaar of een verzorgende heler, het kan allemaal.’ 

Quidditch

Een aantal Fantasten hebben onlangs op eigen initiatief een quidditch team opgestart; het zwerkbal uit Harry Potter, maar dan voor Dreuzels. Dit bestaat echt; in Amerika zijn er al 600 teams, in België en Engeland wordt ook druk gezwerkbald.

10270830 1477895235777286 7331385335605083947 n

Het team

Leerlingen Anouk en Nicky aan het woord: “Hallo, wij zijn zwerkbalteam N.I.L.S. Na de start gelijk 3 teams vol te hebben gekregen, zijn we meteen begonnen met de trainingen. Kort geleden hebben we de teams de naam N.I.L.S. quidditch gegeven. Dat hebben we gedaan, omdat Nils de bedenker is van de Fantasten en ook  met het idee voor het quidditch team kwam. De afkorting N.I.L.S. staat voor: Netherlands International Lion Squad. In het kort worden we ook wel de Lions genoemd.”

“Onze school heeft nog nooit echt een sportteam gehad, alleen maar een paar mensen die een keer gingen hardlopen. In het begin zullen we niet zo bekend zijn, maar naarmate we wedstrijden spelen en met de schoolkrant en nieuwsbrief praten komen meer mensen te weten dat er zoiets überhaupt bestaat. Iedereen in het team leert samenwerken, want met quidditch is dat essentieel, en dit is ook nuttig voor later. En over wat het oplevert: Ervaring, samenwerking, leren verliezen en leren winnen. Je krijgt meer vrienden in verschillende landen, dat beginnen we nu al te merken, maar bovenal, en dat is echt het belangrijkste voor ons: We zorgen ervoor dat iedereen het enorm naar z’n zin heeft.”

Logo NILS team

Wat is Quidditch?

Voor een korte introductie van deze geweldige sport, bekijk dit filmpje van 2 minuten: https://www.youtube.com/watch?v=RG3fmTdnvHg.

De kosten

Naast de vorig jaar gewonnen prijs van de Onderwijspioniers hebben we geen inkomsten. We hebben als team onderling wat geld bij elkaar verzameld om de bezems, hoops (de goals) en ballen te kopen, maar dat geld is op en we hebben nog lang niet alle spullen. Om met de officiële wedstrijden mee te kunnen doen, moeten we teamshirts hebben en aangemeld zijn bij de International Quidditch Association. Daarbij hebben we ook geld nodig voor originele bezems, sportkleding, een EHBO-kist, volleyballen (we hebben nu alleen de trefballen) en het vervoer. Alle kosten bij elkaar opgeteld, komen we uit op 2.000euro. Zoals net gezegd hebben we eerder een klein bedrag ingezameld, maar niet iedereen heeft genoeg geld om vaker te betalen. We willen de sport zo toegankelijk mogelijk maken: als je gemotiveerd genoeg bent, kun je in het team komen, ook al heb je daar het geld niet voor. Als onze crowdfundingactie voor 100% slaagt, kunnen we met de Fantasten ‘sport’ kunnen toevoegen aan het ‘verhaal en spel’ element van de club. En dat allemaal op eigen initiatief. Help jij ons? We zouden je eeuwig dankbaar zijn!

10277712 1477895625777247 2998675051298440412 n

Life Skills

Een quidditch team, De Fantasten: Leuk? Zeker! Is het ook leerzaam? Heeft het verder iets met onderwijs te maken? Ja! Er is globaal gesproken sprake van disengagement op scholen. Scholen staan veelal los van de belevingswereld van leerlingen. Wij weten met de Fantasten club en de Quidditch teams school weer leuk te maken. De leden delen interesses en hebben elkaar daar in gevonden. Ze winnen in korte tijd aan zelfvertrouwen en worden sociaal en verbaal sterker. De leerlingen leren veel, over communicatie, samenwerking, innovatie, flexibele probleemoplossing, het interactief spelen met verhaalvormen en zichzelf in verschillende rol aspecten presenteren. Een Quidditch Team is een nieuwe uitdaging die al deze positieve aspecten nog sterker zal benadrukken. Help ons team de wereld in en zet Nederland op de kaart in de wereld van Quidditch! Doneer!

https://www.facebook.com/fantastenquidditch

https://www.facebook.com/FantastenUnic