Metamorfose Lokaal: een nieuw plein voor een jarige stad!

~ door Sophie Krier & Henriëtte Waal

Opening Metamorfose Lokaal

4 jaren geleden
Foto impressie opening metamorfose lokaal
Credits:Metamorfose Lokaal, Sophie Krier & Henriëtte Waal, 2017. Fotos Sjoerd Knibbeler.
Metamorphose 06 fotosjoerdknibbeler lowres
Metamorphose 07 fotosjoerdknibbeler lowres
Metamorphose 15 fotosjoerdknibbeler lowres
Metamorphose 40 fotosjoerdknibbeler lowres
Metamorphose 53 fotosjoerdknibbeler lowres
Metamorphose 62 foto SjoerdKnibbeler lowres
Opening Metamorfose Lokaal in het kader 800 Jaar Middelburg
Opening Metamorfose Lokaal

Programma feestelijke opening Metamorfose Lokaal

4 jaren geleden

Beste vrienden van het Metamorfose Lokaal, 

Met groot plezier stuur ik jullie als eersten het programma toe van de feestelijke opening van het Metamorfose Lokaal op zaterdag 9 (14.00-18.00, officiële opening) & zondag 10 september (14.00-16.00, eerste workshop). Wij verheugen ons op jullie komst en het samen ingebruiknemen van deze bijzondere nieuwe leerplek in Middelburg. 

Heeft u 25 euro of meer gedoneerd en bent u niet in de gelegenheid om uw tegenprestatie (publicatie van het onderzoek en/of speciale print) zelf in ontvangst te nemen op zaterdag 9 september, dan krijgt u deze persoonlijk toegestuurd. Graag ontvang ik in dat geval uw postadres.

Heeft u 50 euro of meer gedoneerd, dan ontvangt u op zaterdagmiddag een VIP rondleiding in kleine groepjes van een Metamorfose Lokaal gids; ik ontvang in dat geval graag een bevestiging van uw komst. 

Heeft u 500 euro gedoneerd, en dus voor een lezing op maat hebben gekozen, dan neem ik nog apart contact met u op.

Namens Goedaert & het Metamorfose Lokaal team graag tot ziens op 9 en/of 10 september!

Met vriendelijke groet, 

Sophie Krier & Henriëtte Waal

PS

Actualiteiten rond het maakproces worden van tijd tot tijd geplaatst op Geef Onderwijs, op deze pagina: 

http://geefonderwijs.nl/projecten/metamorfose-lokaal/updates

9 september Metamorfose Lokaal v5 170718 kb

 

9 september Metamorfose Lokaal v5 170718 kb2

De laatste loodjes, dat is altijd wat!

4 jaren geleden

Beste donateurs,

Hierbij een lente update rond de realisatie van het Metamorfose Lokaal! 

Mei 2017, Arnemuiden. 

De op maat geschaafde planken zijn door ontwerper Niels Hendriks, onder de bevlogen blikken van de vrijwilligers van Stichting Behoud Hoogaars, met de hand uitgezocht, op maat gemaakt en van liplassen voorzien.

'Schuine liplassen. Je hebt ook rechte, maar da’s nooit zo mooi. Het komt er op neer dat je één geheel maakt. En dat wordt dus een liplas.', aldus Sjaak de Bruyne. 'Één voor één zijn de liplassen met de bijtel precies passend gemaakt: Dan moeten we ’s kijken ik denk dat er nog iets af moet, de een of de’r ander.'

Daarna zijn ze in de lijm gezet, verstevigd met roestvrij stalen bouten en met houten bouten afgedopt. De ronde leuningen en zittingen voelen soepel. De kopse hoeken moeten net iets minder afgerond. De twee buitenste balken nemen een duik in het kanaal voor een laatste buiging. Straks nog alles netjes afschuren, vullen met houtvuller, in de olie zetten en d1 en d2. En niet vergeten: veel droogtijd geven.

De laatste loodjes, dat is altijd wat. 

Tot ziens op 9 september voor de opening, een programma en uitnodiging volgt eind van de zomer.

Bekijk ook deze video update van het Metamorfose Lokaal

Update Metamorfose Lokaal

4 jaren geleden
IMG 1753
Beste Vrienden van het Metamorfose Lokaal, 
 
Na de eerste redactievergadering eind januari is er veel gebeurd: het Helmplein is door de stratenmakers van gemeente Middelburg nieuw bestraat en rood gekleurd. De leuningen van het lokaal zijn uit kromgebogen hout gezaagd met hulp van René de Crom (Zeeuws-hout.nl) bij Wolphaartsdijk. En de komende weken worden de houten leuningen bij Scheepswerf Arnemuiden (Stichting Behoud Hoogaars, www.hoogaars.nl) op maat vervaardigd en in de lak gezet, waarna metaalbedrijf Minderhout Schippers de metaalonderdelen zal buigen. We zijn heel blij met dit gebundelde vakmanschap!
 
Het lokaal zal vlak na de bouwvak op het Helmplein geplaatst worden, eind augustus.
De oplevering staat nog steeds gepland op zaterdag 9 september 2017, op Open Monumentendag. 
Op de exacte invulling en tijdstip van de feestelijke overdracht komen wij nog terug.
 
Mochten jullie ideeën hebben voor de programmering, dan kunnen jullie die blijven delen via de commentaren pagina van Geef Onderwijs.
 
Vaart wel, 
 
Uw goedwillige dienaars 
 
Sophie Krier, Henriëtte Waal & Niels Hendriks
(Team Metamorfose Lokaal)
image2

Pilot programmering Metamorfose Lokaal

4 jaren geleden

Beste vrienden van het Metamorfose Lokaal,

Op 25 januari zal er een 1e kennismaking- & redactievergadering voor de pilot programmering van het lokaal in 2017 plaatsvinden.

Locatie: Raadzaal, UCR, Middelburg.
Tijdstip: 15.30-17.30 uur

Er zijn al prachtige ideeën verzameld tijdens de campagne – in deze vergadering hoop ik samen met alle aanwezigen koppelkansen en kruisbestuivingen te benoemen. Ook zullen de communicatie, de logistiek en de realisatie planning van het Metamorfose Lokaal aan de orde komen. Een agenda en concept werkdocument wordt van tevoren apart toegestuurd per mail.

U bent als donateur van harte welkom om aan te schuiven, als u in de gelegenheid bent. Droom mee over onze aanstaande Middelburgse Speakers Corner – vrijplaats voor het denken en ode aan fijnschilder en insectenkundige Johannes Goedaert.

Via deze link kunt u zien wie aanwezig zal zijn, en kunt u uw beschikbaarheid aangeven.

https://datumprikker.nl/pmxdtqzasbj9juaj

Nogmaals dank voor jullie vertrouwen in dit initiatief en fijne kerstdagen.

Met vriendelijke groet,

Sophie Krier & Henriëtte Waal

Het is gelukt!

4 jaren geleden
IMG 0795

Het is gelukt, het Metamorfose Lokaal komt er!

Ontzettend bedankt voor jullie steun en vertrouwen. De groeiende draagvlak voor het Metamorfose Lokaal in de afgelopen weken was bijzonder om te ervaren. Het bewijst dat we samen een vrijplaats voor het denken kunnen vormgeven, en het Helmplein tot leven kunnen brengen. Het laat ook zien dat het enthousiasme waarmee fijnschilder en stadgenoot Johannes Goedaert 400 jaar geleden de velden in trok, op zoek naar insecten om naar het leven te tekenen, nog steeds aanstekelijk is.

Hoe nu verder? 

Eind januari komt er een eerste redactiebespreking voor geïnteresseerde kennispartners. Tijdens deze bespreking zullen wij ideeën voor de programmering, de communicatie en de logistiek rond het Metamorfose Lokaal met elkaar verkennen en afstemmen.

De realisatie van het lokaal zal ongeveer 6 maanden duren; met name het rond buigen van de houten railings eist vakmanschap en tijd. 

De exacte datum voor de feestelijke opening en overdracht aan de stad ben ik nog aan het overleggen met de kernpartners; waarschijnlijk zal het begin september, rond de opening van het Academic Year van UCR, plaatsvinden. Via GeefOnderwijs zult u nu en dan op de hoogte gehouden worden van de ontwikkelingen! 

De tegenprestaties voor uw donaties (uitnodiging, unieke print van het Metamorfose Lokaal, VIP rondleiding en al dan niet gesigneerde publicatie) ontvangt u tijdens de opening. Mocht u daar niet bij aanwezig kunnen zijn, dan nemen wij contact met u op en sturen wij u uw tegenprestatie op. De levering van grote tegenprestaties (lezing op maat over de Metamorfose) worden persoonlijk met u afgestemd in de loop van volgend jaar.

Tot slot: hierbij een heel mooi filmpje, Circle of Silk, om bij weg te dromen. Kijk en verwonder u…

circle of silk / life of silkworms short ver from Kumi Oda on Vimeo

Momenteel te zien in het Zeeuws Museum als onderdeel van de tentoonstelling Uyt Eygen Ervarenheydt, die ik met veel plezier heb mogen samenstellen.

Met vrijdenkende groet, 

Sophie Krier 

 

Update #6: Laatste dag!

4 jaren geleden

Tijdens de laatste dag van de crowdfundingactie delen we graag een aantal van de geweldige reacties van onze donateurs op het Metamorfose Lokaal met je. De teller staat op 85%! Nog 15% en €930 te gaan om het Metamorfose Lokaal te kunnen realiseren. We hebben de afgelopen week een enorme sprong gemaakt en zetten vandaag alles op alles om ons doel te bereiken. Hoe we dat doen, laten we je later vandaag zien. Tover jij het Helmplein om tot een openlucht leslokaal? Sluit je aan bij het Metamorfose Lokaal.

Vandaag is de laatste kans om ambassadeur te worden van het Metamorfose Lokaal. Dus kies snel één van de leuke rewards die we voor je hebben bedacht en doneer! 

Met vrijdenkende groet, 

Sophie

MetamorfoseLokaal A5 web

 

MetamorfoseLokaal A5 web2

Update #5: 3, 2, 1...!

4 jaren geleden

BoudewijnSluis bruiloft op helmplein

3,2,1! 

De afgelopen week maakte het Metamorfose Lokaal dankzij jullie vele bijdragen een geweldige sprong voorwaarts, van 30% naar 65%. Jullie vertrouwen in dit initiatief is fantastisch om te zien.

Een vrijplaats voor het denken, voor allen toegankelijk, blijkt heel veel mensen te raken.

Het Metamorfose Lokaal wil daarom alle moois dat al in Middelburg gebeurt op het gebeid van kunst, wetenschap en onderwijs, elkaar laten ontmoeten. Gisteren ontstond bijvoorbeeld tijdens de Middelburg in Dialoog dag vanuit de werkgroep Sprekende Gevels het idee om 800 gedichten als ode aan de stad te laten schrijven volgend jaar – het Metamorfose Lokaal zou hier graag een plekje aan geven, bijvoorbeeld middels projectie. Op 20 mei is er straks een Dichtersfestival vanuit Stel de Stad een Vraag. Dat biedt koppelkansen. Noteer alvast de datum...

We zetten nog even twee dagen door – tot dinsdagochtend met de eindstand!

Met vrijdenkende groet, 

Sophie

Beeld: Boudewijn Sluis en zijn vrouw op hun bruiloftsdag, Helmplein. Dank Boudewijn voor het delen van deze foto!​ 

Update #4: nog 7 dagen te gaan!

4 jaren geleden

Beste vrienden van het Metamorfose Lokaal! 

Met nog 7 dagen te gaan wordt het heel erg spannend! 

Afgelopen zaterdag, bij de opening van UYT EYGEN ERVARENTHEYD, de tentoonstelling over Johannes Goedaert in het Zeeuws museum, reageerden de meer dan honderd bezoekers heel enthousiast op het initiatief voor een openlucht lokaal opgedragen aan stadgenoot en fijsnchilder Johannes Goedaert – blijf het project deze week dus vooral nog delen met jullie netwerk, zodat we na de prachtige Goedaert tentoonstelling, film en boek ook een blijvende Goedaert-plein kunnen realiseren in Middelburg. 

Intussen stromen de ideeën voor een buitenprogrammering in het lokaal binnen: een Open Air Open Mic van de Spot, openlucht beeldhouwen en modeltekenen met KEW / Cultuurhuis Kuiperspoort, een avond op 20 mei in het kader van Stel de Stad een Vraag, een dansopvoering over de metamorfose, een link met Façade 2017 van CBK Zeeland... 

A.s. vrijdag schuif ik ook aan bij Middelburg in Dialoog, over 800 gesprekken, 800 ontmoetingen en 800 dromen in deze mooie stad. Hopelijk ontmoet ik een aantal van jullie daar! 

Zeg het voort & laten we met elkaar ervoor zorgen dat het Metamorfose Lokaal er komt!

Bekijk het project “Metamorfose Lokaal: een nieuw plein voor een jarige stad” hier:

http://geefonderwijs.nl/projecten/metamorfose-lokaal/

 

Update #3: Bring knowledge into the outside world.

4 jaren geleden

The outdoor classroom can be metaphor in space about the necessity to bring knowledge into the outside world, and break down the walls of academia", says UCR sociology professor Rolando Vazquez in conversation with Frederick Johansson. 

Update #2: 25% behaald

5 jaren geleden

Beste donateurs,

We hebben inmiddels 25% van ons doelbedrag behaald en gaan zeer binnenkort live voor het brede publiek! Dank voor jullie vertrouwen en steun in dit voortraject.

Zeg het vooral voort aan vrienden, familie, kennissen en collega's die ook geloven in het belang van een openbare vrijplaats voor het denken.

 

Update #1: Metamorfose Lokaal in de schijnwerpers!

5 jaren geleden

Beste mede-vrij denkers, 

Het "Metamorfose Lokaal" staat vandaag in de schijnwerpers in het Provinciaal Zeeuws Courant!

Herfst groet,  

Sophie

Krantenknipsel