Valt er hier nog wat te leren?

~ door Inge Spaander

Een onderwijsdocumentaire gemaakt door leerlingen

Nederland zoekt beter onderwijs en betere resultaten. Maar wat is beter onderwijs en hoe meet je dat? Niet alleen de politiek, ook docenten, wetenschappers en journalisten zijn op zoek naar manieren om het onderwijs te verbeteren. Deze zoektocht is op dit moment een hot item in het publiek debat.  Filmmaakster Susannah Burnette, docente Inge Spaander en zeventien leerlingen uit een Havo 4 klas maken samen een documentaire waarmee we bij willen dragen aan dit gesprek.

Robin+Merel

Een praktische zoektocht naar ander onderwijs

Overal in Nederland zijn scholen die door middel van het invoeren van andere onderwijsconcepten de zoektocht naar  goed onderwijs in de praktijk brengen. In Maassluis doet Lentiz Kastanjecollege dit door het Big Picture Learning concept neer te zetten. Vier jaar geleden gingen de eerste havo leerlingen en hun ouders de uitdaging aan. Samen met Inge Spaander begonnen ze aan het avontuur van een andere vorm van onderwijs. Leerlingen geven zelf inhoud aan hun onderwijs door middel van zelf ontworpen projecten en zijn tegelijkertijd bezig met het behalen van de wettelijk gestelde eisen. Nog een jaar en dan doet deze eerste groep havo leerlingen examen. Hoe hebben de leerlingen en docent de afgelopen vier jaar ervaren? Welke meerwaarde heeft het onderwijs gehad? Waar zijn ze tegenaan gelopen en welke successen hebben ze ervaren?  

Twee verhalen

De film laat twee verhalen zien. Zoals de leerlingen in grote mate hun onderwijs zelf vormgeven, maken zij nu ook hun eigen film. Onder begeleiding van Susannah Burnette en met professionele apparatuur brengen ze zelf hun verhaal in beeld. Het tweede  verhaal is het verhaal van de docent. Zij onderzoekt waarom de spelers binnen deze vorm van onderwijs voor Big Picture hebben gekozen en hoe zij het onderwijs ervaren. Waarom heeft de school de switch gemaakt, wat maakt dat ouders met een onbekende onderwijsvorm in zee durven gaan? Ze reflecteert op haar rol als docent en laat zien hoe zij haar zoektocht naar goed onderwijs vormgeeft.

Juist nu

Dit is het moment om deze film te maken, niet alleen omdat het voor leerlingen en docent hét moment voor reflectie is, ook omdat Nederland klaar is om met een serieuze blik naar het onderwijs te kijken.  

Crowdfunding

Van de opbrengst van de crowdfundingactie zal het leerlingendeel van de film worden gefinancierd. Het gaat hierbij onder meer om de training die de leerlingen krijgen over het maken van films en het gebruik van apparatuur en de huur van het materiaal.

Michael

Voor meer informatie over Big Picture onderwijs:

http://www.lentiz.nl/kastanjecollege/onderwijsaanbod/big-picture

http://www.bigpicture.org/